Bosnië & Herzegovina

Dankzij inspirerende ontmoetingen met vrienden uit Nederland met roots in Bosnië & Herzegovina, ontdekten we het hoogwaardige vakmanschap in het land. We ontmoetten er diverse ambachtslieden, enkele inspirerende ontwerpers en bezochten de Academy of Fine arts in Sarajevo.

We raakten onder de indruk van de veerkracht van de mensen en beseften dat ons beeld van Bosnië & Herzegovina vertekend en eenzijdig was. Berichtgeving over Bosnië & Herzegovina in Nederland is nog veelal gerelateerd aan de recente oorlogsgeschiedenis, de dramatische gebeurtenissen in Srebrenica en de rol die Nederland daarin gespeeld heeft.

Zonder voorbij te willen gaan aan deze geschiedenis, hebben we door de bezoeken aan het land en de ontmoetingen aldaar, ervaren dat we Bosnië & Herzegovina geen recht doen door het voornamelijk met zijn oorlogsverleden te blijven associëren. Het land ontwikkelt zich door, er is behoefte aan innovatie en vooruitgang. Zoals voor menig land geldt, is ook een afzetmarkt die over de eigen landsgrens reikt, meer dan welkom. De vele plezierige ontmoetingen hebben geleid tot samenwerking. In de kennismaking met het bedrijf Rukotvorine kwamen een aantal voor ons belangrijke aspecten samen: vakmanschap gebaseerd op een lange traditie, aandacht voor milieuvriendelijke productie en innovatieve technieken en de samenwerking met hedendaagse ontwerpers, zoals Jasna Mujkic. We leerden ook Tatjana Kovačević-Vidović kennen, een jonge productontwerper met een passie voor keramiek.

Based on Roots start met de Quiet stool van Jasna Mujkic, gemaakt door ervaren houtbewerkers van Rukotvorine en de Myein collectie van Tatjana Kovačević, geïnspireerd op Neolithische opgravingen.