Project aGarey

‘aGarey’ (letterlijk vertaald ‘voel je welkom’) is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen verschillende bedrijven in de noordelijke provincie Yamagata, de Tohoku Universiteit van Art and Design en Takumi Shimamura als ontwerper. De productlijn aGarey heeft als thema eten, drinken en leven in Yamagata. De lokale tradities en kwaliteiten liggen aan de basis van elk product. Bestaande ingrediënten en verwerkingstechnieken zijn omgezet in een nieuw voedingsmiddel of aan voedsel gerelateerd gebruiksvoorwerp. aGarey creëert zo nieuwe mogelijkheden voor deze kleinschalige bedrijven in Yamagata.

Yamagata, gelegen in de regio Tohoku, kent lange en strenge wintermaanden. Mede daardoor wordt er van oudsher veel aandacht besteed aan de huiselijke sfeer. Mensen genieten van het samenzijn en koken op de open haard (irori). Ze verzamelen zich hier omheen, drinken samen sake, eten gezamenlijk en waarderen de schoonheid van huiselijke gebruiksvoorwerpen. Het leven rondom de open haard getuigt van de nauwe relatie tussen voedsel en huiselijke gebruiksvoorwerpen. Vanuit deze traditionele elementen zijn de aGarey designproducten ontworpen.

In dit project speelt de Tohoku University of Art and Design, het centrum van design en kunst in Yamagata, de rol van de open haard (irori) waar omheen zich lokale bedrijven hebben verzameld. Samen met ontwerper Takumi Shimamura heeft het aGarey project gezorgd voor een nieuwe impuls in deze streek. De specialiteiten van de streek als kersen en peren, de natuurlijke rijstolie, de noedels en de vaak al eeuwenoude ambachten als het vlechten van de tatami-matten, maar ook de traditiegetrouwe Japanse aandacht voor het verpakkingsmateriaal hebben als inspiratiebron gediend. Een intensief samenwerkingsproces heeft geleid tot doorontwikkeling en vernieuwing van de lokale specialiteiten en kwaliteiten met de verrassende en sfeervolle aGarey producten als resultaat. Voor zowel de lokale gemeenschap als daarbuiten meer dan de moeite waard om mee kennis te maken.